Balet Národního divadla Brno uvede ve čtvrtek premiéru Made in USA

Balet Národního divadla Brno uvede ve čtvrtek premiéru Made in USA

Balet Národního divadla Brno uvede ve čtvrtek premiéru Made in USA

Premiéra komponovaného večera Made in USA se uskuteční 29. října 2015 v Janáčkově divadle a představí díla tvůrců 20. a 21. století. Balet Národního divadla Brno bude mít poprvé na svém repertoáru dílo George Balanchina, konkrétně jeho Serenade na hudbu Petra Iljiče Čajkovského. Dále budou v rámci večera uvedeny choreografie Sofa Oliviera Weverse a Lunas Sea - Noir Blanc souboru Momix v choreografii Mosese Pendletona.
Dílo Serenade George Balanchina (1904–1983), otce baletní neoklasiky, bylo pro vývoj baletního umění v Severní Americe 20. století zásadní. V Brně uvedou jeho choreografii historicky poprvé, a zařadí se tak do společnosti divadel, která mohou mít jeho Serenade na repertoáru. S brněnskými tanečníky nastudovala balet Patricia Barker.
Olivier Wevers je naopak současný tvůrce, bývalý první sólista severoamerických baletních souborů - Pacific Northwest Ballet a Royal Winnipeg Ballet. V současnosti je uměleckým ředitelem vlastního souboru Whim W’Him - platformy soustředěné na tanec, choreografii a výkonné umělce, zabývající se inovacemi a vzájemnou tvůrčí spoluprací. „V jeho choreografii Sofa na hudbu Wolfganga Amadea Mozarta se tento kus nábytku stává dalším tanečníkem a doslova i obrazně nese tíhu lidských vztahů,“ dodávají zástupci baletu NdB.
Poslední částí večera bude vizuálně taneční dílo Lunar Sea - Noir Blanc souboru Momix - tanečně pohybových iluzionistů pod uměleckým vedením Mosese Pendletona. V choreografii bude použita hudba Harolda Budda, Adriana Rainbowa, Davida Robertse, Phila Thorntona a Jake Stephensona.
„Balet NdB v sezoně 20152016 rozšíří nabídku neoklasického a současného baletního repertoáru premiérami komponovaných baletních večerů v Janáčkově divadle jako je Made in USA nebo Petite Mort, který bude mít premiéru v lednu 2016. Společným jmenovatelem obou baletních triptychů bude vysoká umělecká kvalita a stylová pestrost. Choreografové jednotlivých titulů jsou nejen současní tvůrci jako Lukáš Timulák, Olivier Wevers, Moses Pendelton nebo Mário Radačovský, ale i světoví tvůrci jako George Balanchine nebo Jiří Kylián, jejichž díla budou uvedena na našem repertoáru historicky poprvé. Diváci se mohou těšit na díla neoklasická, choreografie 20. století i současné pohybové kompozice a vizuálně taneční iluze,“ uzavírají zástupci baletu NdB.

Zdroj: Balet NdB

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: