Balet Národního divadla na podzim oslaví tvorbu Jiřího Kyliána komponovaným večerem Kylián – Mosty času

Gods and Dogs (Francesco Scarpato). Foto Sergej Gherciu.

Gods and Dogs (Francesco Scarpato). Foto Sergej Gherciu.

Balet Národního divadla na podzim nabídne taneční události oslavující mistrovskou tvorbu Jiřího Kyliána. Komponovaný večer Kylián – Mosty času poprvé 13. listopadu 2019 v české premiéře nabídne Kyliánovu choreografii Gods and Dogs. Navíc tři úvodní listopadová představení inscenace Kylián – Mosty času přinesou historicky první pražské hostování Korejského národního baletu.

Taneční večery se v Národním divadle odehrají 13., 14. a 15. listopadu. Součástí speciálně komponovaného představení Kylián – Mosty času bude kromě Petite Mort a Sechs Tänze (Šest tanců), dvou opusů Jiřího Kyliána na hudbu W. A. Mozarta, nově také Gods and Dogs v podání Baletu ND. Korejský národní balet se představí v choreografii Forgotten Land. Tuto niternou taneční skladbu vytvořil Jiří Kylián na hudbu Benjamina Brittena v roce 1981 pro soubor Stuttgartského baletu.

Choreografie Gods and Dogs  vznikla v roce 2008 pro soubor Nederland Dans Theater. Píše se, že autorským záměrem bylo pojmout ji jako studii hranice mezi nemocí a zdravím, normálností a šílenstvím a úvahu o normách, které oba protipóly definují.

Balet Národního divadla u příležitosti premiéry Gods and Dogs v rámci inscenace Kylián – Mosty času v listopadu vydá knihu nazvanou Budižkněčemu (v originále Bon qu'à ça) – záznam rozhovorů Jiřího Kyliána s francouzskou publicistkou a administrativní ředitelkou opery ve Štrasburku Marie-Noël Rio. Knihu pro české čtenáře přeložil dramatik Michael Lázňovský. Publikace bude v prodeji v Národním divadle.

Původní inscenace Kylián – Mosty času měla premiéru v loňském roce v rámci oslav 100. výročí vyhlášení samostatné Československé republiky. Od 21. listopadu bude uváděna v nové skladbě: Bella FiguraPetite MortSechs Tänze (Šest tanců) včetně novinky Gods and DogsDalší reprízy následují 22. 11., 8. a 11. 2.

Jsem rád, že si Jiří Kylián vybral pro Prahu právě tyto choreografie, které považuji za velmi senzitivní a které bezesporu patří k pokladům jeho tvorby,“ dodává k dramaturgii inscenace umělecký šéf Baletu ND Filip Barankiewicz.

Národní divadlo výrazně již v minulosti uvedlo Kyliánova díla Návrat do neznámé země, Polní mše, Dítě a kouzla, Petite Mort či Last Touch.

Zdroj: Institut umění - Divadelní ústav a ČTK

Témata článku

Gods and DogsJiří Kylián

Balet ND Praha

Národní divadlo

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: