Dekkadancers nepláčou, ani když začíná sychravý podzim

Dekkadancers nepláčou, ani když začíná sychravý podzim

Dekkadancers nepláčou, ani když začíná sychravý podzim

Taneční soubor Dekkadancers patří k dalším tělesům, která zahajují novou sezónu a připravují další projekty. Skupina, která se vytvořila nenápadně ze spojení několika členů baletu naší první scény, už bezpečně nachází své místo v kulturní nabídce i své vlastní publikum. V sezóně 2013/2014 sáhne nejprve k titulům, které již obecenstvo zná. V první pražské repríze, která se odehraje 1. října na Nové scéně ND, uvede choreografii Jiřího Pokorného (NederlandsDansTheater, Kidd Pivot Company) Černý mraky nepláčou, která měla premiéru v uplynulé sezoně. Druhá polovina večera se ponese v pochodovém rytmu vojenského komanda při divácky velmi oblíbeném kousku Kill de Bill.
Téma Černých mraků je pro naši společnost aktuální. Fenomén přetvářky a skrývaných emocí je zde umělecky vyjádřen odosobněnými bílými maskami, posazenými tak, že diváci často netuší, jestli k nim tanečníci stojí zády, nebo čelem. Jiří Pokorný, který dílo pro Dekkadancers vytvořil, dodává: „Mrak v názvu představení znázorňuje poklici, která všechno dusí - z takového mraku nezaprší“. Jiří Pokorný je v současnosti jedním z našich nejnadějnějších mladých choreografů působících v zahraničí. Mezi svá zásadní angažmá by jistě zařadil působení v Nederlands Dans Theater, kde několik let tančil a pro jehož soubor NDT II bude v květnu příštího roku připravovat už druhou choreografii.
Všem, kteří představení Dekkadancers navštěvují pravidelně, ale i těm, kteří od tanečního představení očekávají především zábavu, jistě udělá radost fakt, že budou mít možnost opět po delší době vidět humorné dílko Kill de Bill, pod kterým jsou podepsáni Tom Rychetský a Viktor Konvalinka. Tvůrci zde s tématem vojenského drilu a všech klišé s ním spojených nezacházejí zrovna v rukavičkách, ale především dokazují, že si umějí dělat legraci i sami ze sebe.
Dekkadancers pak na začátek prosince připravují na Nové scéně Národního divadla další novinku, multimediální představení inspirované Nickem Cavem, s tajemným názvem Caves and Creatures. Zdroj: Dekkadancers

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: