Jezdci – premiéra Lenky Vagnerové a její nové skupiny

Jezdci – premiéra Lenky Vagnerové a její nové skupiny

Jezdci – premiéra Lenky Vagnerové a její nové skupiny

Divadlo Ponec uvede 13. a 14. listopadu 2012 premiéru tanečně pohybové inscenace Jezdci, která bude uvedena jako první samostatný počin nově ustaveného tanečního souboru Lenka Vagnerová & Comp. Projekt Jezdci navazuje na téma choreografčina předchozího mezinárodně úspěšného autorského díla Mah Hunt a opět se zabývá problematikou vztahu člověka k okolí, zvířatům, i sobě samému. Jezdci jsou inspirováni tématem ptáků, kteří jsou výjimečnými tichými pozorovateli příběhů v dějinách lidstva, vždy byli součástí naší mytologie, víry i duchovního bohatství. „Projekt Jezdci rozkrývá téma tolerance, schopnosti člověka existovat v symbióze s ostatními živými organismy na naší planetě. Respektovat říši všech bytostí, vážit si jedinečnosti druhů a snažit se o jejich zachování,“ vysvětluje choreografka tematickou ideu projektu. „Ptáci jsou opravdoví Jezdci ve smyslu volného a svobodného pohybu na naší planetě. Nebo jsme Jezdci my lidé, kteří dokážeme během hodin nenávratně zničit vše kolem nás? Inspirace světem ptáků je nekonečná a jejich říše hodná obdivu.
Inscenace Jezdci vzniká spoluprací uměleckého a realizačního týmu, který tvoří Lenka Vagnerová jako autorka konceptu a choreografie, autor hudby Ivan Acher a španělský světelný designer David Alcorta Ruiz, který byl vybrán v rámci evropského projektu M4m – M 4 mobility, jehož je o. s. Tanec Praha hlavním koordinátorem. Projekt Jezdci bude první kreací pod hlavičkou souboru a v produkčním zázemí ProFitArt, o. s., s koprodukcí o. s. Tanec Praha. Účinkovat budou Andrea Opavská, Markéta Frösslová/Tereza Voříšková, Ladislav Cmorej, Tomáš Červinka a Pavel Mašek.
Vstupenky na představení jsou v prodeji za 190 Kč (se slevou pro studenty, seniory a držitele karet ZTP a ZTP/P za 120 Kč) a lze je rezervovat prostřednictvím webových stránek divadla Ponec či předprodejní sítě Ticketportal. V případě zakoupení vstupenky nejpozději 1 den před představením je poskytována sleva 30 Kč na každou vstupenku. Více na www.divadloponec.cz. Lenka Vagnerová je držitelkou ceny Tanečnice roku 2005 udělené v rámci festivalu Česká taneční platforma, nominace ceny Thálie 2003, 2005 a 2010. Jako nezávislá choreografka vytvořila řadu autorských představení: Dark Horse, Mah Hunt (Cena diváka, nominace na cenu Taneční inscenace roku, Cena za nejlepší světelný design, nominace na cenu Tanečník / Tanečnice roku), Perfect Day or Mr. Gluteus Maximus, Qudrans – Pár ztracených slov, Proposition aj. Jako interpretka spolupracovala s choreografy a soubory, jako je například Akram Khan (London Olympic Games Opening Ceremony 2012), Brumachon-Lamarche CCNN, Cirk LaPutyka, Liz King, Bratislavské divadlo tanca ad. Pravidelně hostuje jako pedagožka a vede workshopy u nás i v zahraničí.
Taneční skupinu Lenka Vagnerová & Comp. založila v Praze v roce 2012 společně s Pavlem Maškem a Šárkou Pavelkovou. Skupinu produkčně zaštiťuje ProFitArt, o. s. Pavel Mašek, jako jedna z klíčových postav souboru, byl nominován na cenu Tanečník roku 2009 a 2011 v rámci festivalu Česká taneční platforma. Hlavním těžištěm tvorby souboru je nejen vysoká interpretační úroveň tanečníků a performerů, která neodmyslitelně dotváří repertoár souboru, ale i dlouhodobý zájem o problematiku vztahu člověka k okolí, živým bytostem či sobě samému. Více na: www.lenka-vagnerova.cz a www.profitart.cz M4m – M 4 mobility – je mezinárodní projekt založený na spolupráci sedmi partnerů ze šesti různých zemí Evropské unie a dalších přidružených partnerů. Těžištěm projektu je téměř 30 interdisciplinárních uměleckých rezidencí, do kterých se během dvou let zapojí až 130 umělců nebo kulturních pracovníků ze zemí Evropské unie i mimo ni. Rezidenti se během své tvorby setkávají nejen s místními umělci a kulturními aktéry, ale i se širokým publikem. Díky tomu vzniká cenný mezikulturní dialog, který rozšiřuje umělecké možnosti a který je i podstatou celého projektu M4m. Hlavním koordinátorem projektu je o. s. Tanec Praha. Zdroj: Divadlo Ponec

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: