Klimentová, Slavický a Kunovský v Jihočeském divadle

Klimentová, Slavický a Kunovský v Jihočeském divadle

Klimentová, Slavický a Kunovský v Jihočeském divadle

Na 1. dubna 2017 připravuje Ateliér 3D Jihočeského divadla komponovaný večer O tanci. U příležitosti vernisáže fotografií české primabaleríny Darji Klimentové a obrazů akademického malíře Jana Kunovského se uskuteční veřejná beseda s Darjou Klimentovou a novým šéfem baletního souboru Jihočeského divadla Lukášem Slavickým. Debatu o životě s tancem i bez něj povede v prostoru Studiové scény Na Půdě ředitel JD Lukáš Průdek. Ve foyer divadla pak bude následovat slavnostní zahájení výstavy, která potrvá až do poloviny května 2017. Darja Klimentová se po absolutoriu na Taneční konzervatoři v Praze stala na tři roky sólistkou baletu Národního divadla. Od roku 1991 působila ve všech angažmá jako primabalerína. V roce 1992 přijala angažmá v městském baletním souboru Kapského Města, od sezóny 1993 tančila ve Skotském baletu a od roku 1996 byla první sólistkou Anglického národního baletu. Do roku 2010 odtancovala přes tisíc představení. Vyhrála několik mezinárodních soutěží. V červnu 2014 ukončila své působení v Anglickém národním baletu a začala vyučovat klasický balet na Royal Ballet School při Royal Opera House v Londýně. Vedle taneční pedagogiky se věnuje fotografování.
Lukáš Slavický absolvoval pražskou Taneční konzervatoř. Získal ocenění na mnoha prestižních světových soutěžích. Od sezóny 1999/2000 přijal angažmá v Bayerische Staatsballett v Mnichově, kde od sezóny 2002/2003 působil jako první sólista. V sezóně 2016/2017 se stal šéfem baletu Jihočeského divadla.
Jan Kunovský absolvoval Akademii výtvarných umění Praha. Realizoval více než pět desítek samostatných výstav, více než dvě desítky performancí a účastnil se mnoha kolektivních výstav doma i v zahraničí, v roce 1997 získal hlavní cenu v celostátní soutěži „Objekt 2,5-97“. Připravoval výtvarné podklady pro balet Národního divadla, ilustroval obaly alb Supraphonu a Pantonu, spolupracoval s Českou televizí. Jan Kunovský již řadu let spolupracuje s pražským baletem Národního divadla, kde nachází inspirace pro svou tvorbu.

Zdroj: JD

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: