Miřenka Čechová a Radim Vizváry alias Tantehorse míří do Studia ALTA

Miřenka Čechová a Radim Vizváry alias Tantehorse míří do Studia ALTA

Miřenka Čechová a Radim Vizváry alias Tantehorse míří do Studia ALTA

Seskupení Tantehorse, tvořené performery Miřenkou Čechovou a Radimem Vizvárym, se stalo od sezony 2012/2013 novými rezidenty Studia ALTA. Poprvé se zde představí již tuto sobotu (29. září), a to v repríze dlouho nehraného, dekadentně temného díla On The Dark Road: Smrt Markýze de Sade. Pátek 12. října bude patřit vernisáži fotografické výstavy Gender 3, v níž se autoři zabývají tematikou transgenderu. Součástí večera bude i projekt Soukup Soukup, který propojuje současný tanec s malbou vznikající přímo před zraky diváků. Celý následující víkend pak bude patřit intenzivnímu workshopu pod vedením obou umělců.
Miřenka Čechová i Radim Vizváry patří mezi evropskou špičku v oblasti moderní pantomimy. Jejich originální projekty nečekaným způsobem kombinují pantomimu s butó, groteskou, fyzickým divadlem, ale i street artem či baletem. Soubor Tantehorse od svého založení v roce 2006 intenzivně cestuje a prezentuje svou tvorbu na evropských divadelních a tanečních festivalech, kde posbíral mnohá ocenění. V roce 2010 pronikli jako jedni z mála českých nezávislých umělců na americký kontinent, kde představili sérii představení, přednášek a master classes. Další americké turné čeká soubor na jaře 2013. Divadelní kritik Vojtěch Varyš jejich tvorbu přibližuje takto: „V oblasti českého pohybového divadla patří k naprosté špičce nejen co do profesionality a mimických, hereckých a tanečních schopností, ale také co do originality, myšlenkové síly a umělecké kvality. Jejich show je famózním spektáklem.“

O programu:
Představení On The Dark Road: Smrt Markýze de Sade (29. 9.) je kombinací fyzického divadla a moderní pantomimy na pozadí černé grotesky, syrové tělesnosti a poetické křehkosti. Představení je vystavěno ze snů a z imaginací, jež byly rozpracovávány ve volných improvizacích. Divák je uveden do jakési fiktivní obrazárny hříchů, v níž se objevují a zase ztrácejí jednotlivé obrazy smrti. Imaginace ukončuje a rozvíjí další imaginaci a příběh existuje pouze v samotném procesu rozvíjení. Jedním z nejdůležitějších divadelních prostředků je nabízená nedořečenost, která stimuluje divákovu individuální představivost a zkušenost.
Komponovaný večer Jiní (12. 10.) vznikl jako doprovodný program k inscenaci S/He Is Nancy Joe a přináší nové pohledy a postřehy k tematice transgenderu. Třetí gender je ve výstavě fotografií Miřenky Čechové a Martina Kamena pojímán jako svobodná platforma pro ty, kdo v sobě obsahují obě polarity mužského a ženského a svou výjimečností a nezařaditelností nabourávají zažité konvence. Součástí večera bude též tanečně-výtvarný projekt Miřenky Čechové a malíře Jana Mika. Tematicky se inspiruje vztahem jedince vůči okolnímu světu, lidmi trpícími depresemi, fobiemi, psychickými poruchami a nekonvenčním vztahem k vlastní identitě. Závěr večera bude patřit otevřené tančírně.
Videoukázka z představení On The Dark Road: Smrt Markýze de Sade: http://www.youtube.com/watch?v=_eCc9GCGpts
Detailní program zde: http://www.altart.cz/?page_id=26 Zdroj: Studio ALTA

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: