Miřenka Čechová mezi nejlepšími umělci v USA

Miřenka Čechová mezi nejlepšími umělci v USA

Miřenka Čechová mezi nejlepšími umělci v USA

Miřenka Čechová a soubor Tantehorse opět dokázali, že patří mezi světovou špičku v oblasti pohybového a tanečního divadla. Není to ani měsíc, co vyšla pochvalná kritika na nejnovější inscenaci S/He Is Nancy Joe na titulní stránce přílohy Style The Washington Post, a je zde další vavřín. Miřenka Čechová a její inscenace byly zařazeny mezi nejlepší kulturní počiny roku 2012 v kategorii Best of Dance 2012. Česká choreografka a tanečnice se tak objevila v těsné blízkosti slavných jmen klasického i současného tance, jako jsou např. Ballet Preljocaj, Bolshoi Ballet, Kyle Abraham nebo Akram Khan. Každý rok před Vánoci vyhlašuje deník The Washington Post nejzajímavější počiny za uplynulé období v různých oblastech umění. Jedná se o cenu neoficiální, ale o to důležitější, jelikož ji vybírá vždy uznávaný odborník v dané oblasti, jenž svým hlasem předurčuje, které projekty budou v následujícím roce vyprodané a kteří umělci se stanou miláčky odborného i laického publika.
Oblast tance reprezentuje kritička a držitelka Pulicerovy ceny za kritiku Sarah Kaufman. Její kritiky jsou v Americe velmi respektovány a každá pozitivní zmínka v nich se stává ceněným kreditem každého choreografa či tanečníka. Je takřka malým zázrakem, že kritička jako Sarah Kaufman se dostavila na představení, které ve Washingtonu mělo pouze čtyři uvedení, neboť je nepsaným pravidlem, že ve Washington Post se píše o inscenacích s nejméně patnácti reprízami. Kaufman v inscenaci oslovilo zajímavé propojení formy komiksu s fyzickým divadlem s prvky street dance a téma transgenderu. Samotnou inscenaci a výkon Miřenky Čechové ohodnotila slovy: „Tato sólová umělkyně z České republiky sloučila komiksové projekce s jazykem těla z ulice i jeviště, a vytvořila tak dojemný příběh „transgender cesty“; toto představení povznese divákovu duši. (…)
S/He Is Nancy Joe spolu s představením Hlas Anne Frankové od Spitifre Company budou 16. a 17. prosince uvedeny v divadle i-camp / Neues Theater Munchen. V lednu bude reprezentovat českou divadelní kulturu na showcase APAP v New Yorku. V květnu 2013 proběhne tour v Jižní Koreji a v Čechách se objeví mimo jiné v Divadle Ponec a Studiu Alt@.

Odkazy:

Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=28TKHASBxxc Původní text kritiky: http://www.washingtonpost.com/entertainment/theater_dance/the-best-of-2012-dance/2012/12/06/7d544164-3d71-11e2-bca3-aadc9b7e29c5_story.html

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: