Soubor Spitfire Company představí koprodukční projekt Sniper's Lake, inspirovaný tématem uprchlictví a osamělých střelců

Soubor Spitfire Company, který má v posledních letech na kontě projekty One Step Before the Fall, Antiwords a Animal Exitus, představí zkraje dubna pražské veřejnosti nový projekt Sniper's Lake. Po tématech předchozích inscenací, jimiž bylo vyčerpání, Parkinsonova choroba, vyrovnávání se s traumatem a porodem, se Spitfire Company pouští do otázek dotýkajících se témat uprchlictví, migrace i role osamělých střelců naší doby. Představení vzniká v koprodukci s norským divadelním domem Baerum Kulturhus a díky finanční podpoře EEA grantu. Premiéra se tak uskuteční 26. března v Oslo a následně 7. a 8. dubna v pražském divadle Ponec.
Od druhé světové války nebylo tolik migrantů na cestách jako v dnešní době. Utíkají nejen před něčím, ale i za něčím. Neviditelná hrozba je nedílnou součástí naši reality. Paralyzuje nás, ale je i spouštěčem reakce, kdy člověk překonává sám sebe. Osamělý střelec a uprchlíci jsou motivy, s nimiž se setkáváme v každodenním životě. „Představení Sniper’s Lake začalo nabývat pevných obrysů v období kyjevské krize, která vyústila v masakr na Majdanu. Téma osamělého ostřelovače stojícího proti civilistům tehdy velmi silně rezonovalo. A to tvůrci nevěděli, co se stane v Paříži a několik týdnů později i v České republice, v Uherském Brodě. Připravujeme představení a reagujeme na svět, ve kterém žijeme. A hledáme prostředky, jak docílit společnou emoci,“ vysvětluje Petr Boháč, umělecký šéf Spitfire Company, dramaturg inscenace Sniper's Lake a postava střelce v jednom.
Motiv střelce bude zhmotněn střílející postavou v hledišti. Petr Boháč doplňuje: „Když jsme k našemu tématu hledali adekvátní vyjadřovací prostředek, objevili jsme reálně paintball. Některé sniper pušky na paintball jsou k nerozeznání od pravých. Jsem zvědav, co se stane, když začnu na performery střílet. Jaká bude reakce. Cvičíme se k dokonalosti, abychom se nezranili. Každý zásah paintballovou střelou přeci jen bolí. Je to podobné jako u provazochodce. Také nesmí udělat chybu.“ Dalším krokem k autentičnosti ve zpracování tak složitého tématu byl fakt, že se celý tvůrčí tým několikrát sešel s uprchlíky, kteří nikdy nezapomenou na svůj běh. Například s Fatimou, která s rodiči a sourozenci utekla z Afganistánu. Protože ona a její bratr chtěli chodit do školy a bylo jim to pod trestem smrti zakázáno.
Sniper’s Lake úzce navazuje na předchozí projekty jako One Step Before the Fall a Animal Exitus a personálně i tematicky tvoří volnou trilogii Člověk v mezní situaci. Žánrově se jedná o fyzické a taneční divadlo s velmi silnou vizuální a emoční složkou. Právě díky extrémnímu fyzickému nasazení, které vyvolává silné emoce, obdržely minulé projekty Spitfire Copmany i jejich protagonisté a protagonistky několik tuzemských i zahraničních ocenění, mimo jiné Herald Angel Award, nominaci na Total Theatre Award na edinburském festivalu Fringe, nominaci na cenu Thálie i ceny Divadelních novin. Pro letošní rok pak soubor obdržel pozvání ze Švédska, Dánska, Norska, Německa, Koreje, USA, Polska, Skotska a Slovenska.
Hudba byla speciálně pro projekt složena americkou skladatelkou Sivan Eldar. Taneční představení Sniper’s Lake od počátku vzniká ve spolupráci s norským Baerum Kulturhus a občanským sdružením Tanec Praha.  Zdroj: Spitfire Company

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: