Spitfire Company slaví 10 let projektem adaptace knihy Světlany Alexijevičové

Spitfire Company slaví 10 let projektem adaptace knihy Světlany Alexijevičové

Spitfire Company slaví 10 let projektem adaptace knihy Světlany Alexijevičové

Soubor Spitfire Company, který má v posledních letech na kontě projekty One Step Before the Fall, Antiwords či Animal Exitus, slaví 10 let své existence novým projektem. Světová premiéra adaptace knihy Doba z druhé ruky, za kterou její autorka Světlana Alexijevičová obdržela v roce 2015 Nobelovu cenu za literaturu, proběhne pouze ve dvou uvedeních 12. a 13. září 2017 v pražském prostoru Jatka78.

V našem pojetí se kniha Doba z druhé ruky promění v divadelní symfonii z okrajů a záhybů současnosti, blízké minulosti i ohrožené budoucnosti. Neexistuje v ní jeden určující příběh, ale nespočet intimních mikropříběhů, které tvoří dějiny naší každodennosti,“ popisuje umělecký šéf Spitfire Company Petr Boháč. Na jevišti se u příležitosti výroční souboru setkají současní i bývalí členové skupiny. Hudbu zkomponoval skladatel a dirigent Jan Kučera a masky navrhla sochařka Paulina Skavova.
Konec --- člověka. Doba z druhé ruky navazuje na projekt Procesy 10/48/7830, který Spitfire Company realizovala v roce 2012. Tématem byl vykonstruovaný proces s Miladou Horákovou a jevištěm se stala přímo hlavní soudní síň Vrchního soudu v Praze, kde byla Milada Horáková v 50. letech odsouzena k trestu smrti. Za tento počin obdržel Petr Boháč cenu Osobnost roku Festivalu ...příští vlna/next wave...
Kniha, za kterou Světlana Alexijevičová obdržela Nobelovu cenu, otevírá lidské příběhy a emoce - hněv, frustraci, lásku, zpověď, pravdu, naději, krásu, beznaděj, víru v oběť. Je mnohohlasým dílem, v němž se mísí vox populi, zaznamenané rozhovory, televizní a rozhlasové klipy či útržky novin. Vše dohromady tvoří ucelené svědectví doby – života v Sovětském svazu, ze kterého vzešly v historickém průlomu 90. let autoritativní základy současného Ruska.

Zdroj: Piaristi

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: