Spitfire Company uvede novou inscenaci Vypravěč

Spitfire Company uvede novou inscenaci Vypravěč

Spitfire Company uvede novou inscenaci Vypravěč

Inscenace Vypravěč je novým projektem skupiny Spitfire Company, která bude mít premiéru 29. a 30. března 2016 v Paláci Akropolis. Půjde o syntézu tanečního divadla, zpěvu, vizuálního konceptu a v tomto konkrétním případě i osobní výpověď tanečnice a performerky Cecile Da Costa.
Nové představení vzniká pod vedením režiséra a uměleckého šéfa Spitfire Company Petra Boháče, který Vypravěčem navazuje na inscenaci One Step Before the Fall s Markétou Vacovskou a Lenkou Dusilovou, které obdrželo několik tuzemských i zahraničních ocenění. Jedná se o rozvinutí divadelních prostředků, které ve One Step Before the Fall zarezonovaly napříč evropskými scénami. „Ve Vypravěči se mohou diváci těšit na precizní výkon hlavní protagonistky, její intimní herecký i taneční projev, promyšlené spojení světelného designu a scény, originální živou hudbu Jana Šikla a Davida Kollara a na neobvyklé obrazy vyvolávající silné emoce,“ dodává Boháč.
Počátečním impulsem se pro Vypravěče stala novela Kouzelný kámen (The Patience Stone) afgánského spisovatele žijícího v Paříži Atiqa Rahimi. Příběh pojednává o afgánské ženě vyprávějící svému muži osobní bolesti a intimní životní tajemství, která by za jiných okolností nebyla nikdy vyslovena. Tato upřímná zpověď se děje ve chvíli, kdy její muž upadne do kómatu po těžkém válečném zranění. Podle tohoto vlastního bestselleru natočil Atiq Rahimi stejnojmenný film. „Když za mnou Cecile Da Costa přišla s tím, že zná knihu, ve které rozpoznala vlastní touhu a část svého života, a že by tento příběh ráda zdramatizovala, neváhal jsem ani vteřinu.” říká Petr Boháč a dodává: „Hlavní hrdinka v knize šeptá svému muži v kóma: ,Ráda bych ti řekla vše, ale nevím, jak bys to přijal.‘ Tento obraz se stal pro mě vzrušujícím impulsem k úvaze o divadelním a tanečním tvaru zahrnujícím témata zpovědi, tajemství, vnitřního obnažení a touhy vypovědět pravdu.”
S novelou Atiqa Rahimi se nakládalo v procesu zkoušení pouze symbolicky. „Zůstala touha Cecile Da Costa snažící se promluvit o zamlčených životních událostech, naplněných šokem, prázdnotou, úzkostí, zlostí a láskou. Mezi slovy lze zaslechnout tichou modlitbu za nenarozené. Ti jsou součástí jejího osudu. Spalující rytmus, experiment s hlasem, zpěv podobný andělské zvonkohře i opilé woodoo čarodějnici – to jsou některé prostředky, z kterých je vystavěno vyprávění. Na konci představení Cecile Da Costa zpívá verše ,I am lost in your eyes. /Let me burn. It’s what I deserve.‘ Oba tyto verše zrcadlí hlavní téma představení – destrukci a lásku, ztrátou a nalezení,“ říká Boháč.
Cecile Da Costa je živě doprovázena dvěma výraznými muzikanty, Janem Šiklem, mladým skladatelem, hráčem na bicí a skladatelem a kytaristou Davidem Kollarem. Dramaturgický dohled obstarává Marc Olive dramaturg Mercat de les Flors, jednoho z největších španělských divadel zabývajících se současným tancem a novým cirkusem. Světelný design zajišťuje Jiří Šmirk. Scénu navrhl režisér a autor konceptu Petr Boháč, jenž si přizval ke spolupráci kostýmní výtvarnici Petru Vlachynskou.

Zdroj: Palác Akropolis

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: