TANEC PRAHA přiveze Williama Forsytha

32. ročník Mezinárodního festivalu současného tance začíná 29. května a končí 25. června 2020. Do Čech přiváží dílo světově proslulého choreografa Williama Forsytha A Quiet Evening of Dance, které snoubí svět baletu s moderními směry. Forsythem bude festival TANEC PRAHA slavnostně zakončen 24. a 25. června v Hudebním divadle Karlín, zatímco jeho zahájení se zhostí italská choreografka Silvia Gribaudi s inscenací Graces 1. - 3. června v divadle PONEC. Tradičně přivítá umělce z Evropy i zámoří, a to nejen v Praze, ale i více než 20 obcích v České republice.

 

A Quiet Evening of Dance. Foto Bill Cooper.

A Quiet Evening of Dance. Foto Bill Cooper.

Jsme nadšeni, že se k nám přesně po 20 letech vrací jedna z největších osobností choreografického světa, William Forsythe. V roce 2000 tu byl se slavným Frankfurtským baletem a vyvolal vlnu nadšení,” říká Yvona Kreuzmannová, ředitelka a zakladatelka Tance Praha z.ú., a pokračuje: „Ve svém celoživotním díle dokáže nádherně propojit svět klasického baletu se současnými trendy, které v jiných případech publikum někdy i rozdělují. Co mě na jeho novém díle skutečně fascinuje, je jemný pohybový humor, který náš divák dokáže ocenit. Humor a notná dávka sebeironie jsou vlastní i Silvii Gribaudi, pro kterou se nám podařilo zajistit malé turné, jež začne ještě před pražským zahájením v Brně.“

William Forsythe pochází z New Yorku. Svou taneční kariéru započal v Joffrey Ballet, ale již roku 1976 se stal choreografem Stuttgartského baletu a trvale se usadil v Německu, kde se o 8 let později postavil do čela proslulého Frankfurt Ballett. Roku 2005 založil vlastní soubor The Forsythe Company, který vedl 10 let. Forsythovým rodným jazykem je balet a choreograf mu vzdává hold i v nejnovějším díle. A Quiet Evening of Dance je vskutku tichý a minimalistický, žádá divákův intelekt a pozornost, získá si jej však intimní virtuositou, ladností pohybu i milou nezbedností. Dílo je zároveň poctou Forsythovým tanečníkům, jeho dlouholetým spolupracovníkům.

Silvia Gribaudi pochází z Turína. Její choreografie, v nichž souzní tanec s ironií, propojují múzická umění, tanec, divadlo a kladou důraz na tělo a vztah s publikem. Při tvorbě inscenace Graces se inspirovala sochou Tří Grácií. Vystupuje na jevišti spolu se třemi mužskými tanečníky, k jejichž vypracovaným tělům tvoří na scéně kontrapunkt přirozenosti a svobody. S lidskostí a humorem sobě vlastním boří genderové stereotypy, otřepaná klišé a zdánlivou nedokonalost proměňuje v umělecké dílo plné lehkosti a půvabu.

Další program festivalu bude odhalován postupně.

Komunikační kampaně 32. ročníku festivalu se stejně jako loni ujímá agentura Comtech_CAN, jejíž klíčové vizuály pro reklamní kampaň festivalu se dočkaly minulý rok mimořádného uznání – v rámci udělování kreativních cen ADC Awards / Louskáček získala agentura spolu s fotografkou a režisérkou Bárou Prášilovou zlato. Navíc se videa z téže dílny prezentující festival TANEC PRAHA 2019 dostala do magazínu Shots. Dále získala bronz v soutěži CLIO Awards.

Tento týden získala kampaň cenu v kategorii televizní spot i na Zlaté pecce, nejstarší soutěži v kreativitě u nás. Festival i letos bude doprovázet motto: Zvědavost je šance na zážitek.

Zdroj: Tance Praha z.ú.

Témata článku

A Quiet Evening of DanceGracesSilvia GribaudiWilliam Forsythe

Divadlo PonecHudební divadlo Karlín

Tanec

Tanec Praha

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: