Tanec Praha uvede premiéru projektu Invisible Traces ukrajinské taneční umělkyně Yany Reutové

Yana Reutova, choreografka, tanečnice a lektorka tance z Čornomorsku, žije v Praze již druhým rokem. U Oděsy měla vlastní taneční studio a spoustu profesních aktivit. Kvůli válce musela všechno opustit. Teď intenzivně spolupracuje s českými umělci a stává se součástí místní umělecké komunity. V sobotu 27. května se hned dvakrát zapojí do programu multižánrového festivalu Žižkovské mezidvorky. Nejprve v 16 hodin na Kostnickém náměstí s interaktivním představením pro děti Na cestě a od 18 hodin nad Krenovkou uvede premiéru projektu Invisible Traces, návazně na vystoupení Pocketart.

Invisible Traces. Foto: Vojtěch Brtnický

Invisible Traces. Foto: Vojtěch Brtnický

Na cestě, interaktivní inscenaci pro děti, vytvořila Yana Reutova loni koncem srpna se čtyřmi tanečnicemi z Ukrajiny a dvěma hudebníky z ČR, a to díky podpoře Tance Praha, IDU a projektu Create to Connect, nadace VIA a nadace Člověk člověku. Na žižkovském Kostnickém náměstí to bude za ten krátký čas již 15. repríza.

Invisible Traces je druhá část triptychu Together Alone, na kterém Yana Reutova začala pracovat také loni v létě. První byl kvintet pro ukrajinské tanečnice s podtitulem Lost. Ztraceny v neznámé zemi, daleko od svých blízkých, náhodně spolu tady a teď, a přece každá osamocena. Dílo bylo vybráno na Českou taneční platformu, ale i ukrajinskou platformu do Vilniusu a nyní bude reprezentovat na L‘Altre festivalu v Barceloně.

Pro druhou část triptychu Invisible Traces se Yana rozhodla oslovit české umělce: Jitku Čechovou, Lukase Bliss Blahu a Katy Jabůrkovou. Do tvorby se zapojil hudebník, s nímž nejraději spolupracuje, Tomáš Kerle. A zcela náhodně nabídli k využití svůj objekt „barre“ absolventi AVU Lucie Podroužková a Štěpán Rubáš. Projekt nabral jasné kontury, přidali se i alternující tanečníci pro výjezdy do Itálie a Brazílie, podpořil ho Státní fond kultury.

Třetí částí Together Alone bude duet Endless Talks, který vzniká opět díky náhodnému setkání: v listopadu byl v Praze celý měsíc africký tanečník Ladji Kone a začali spolu s Yanou debatovat a tvořit. V létě budou pokračovat, předpremiéru vyzkouší v PONCI 18. července a světová premiéra celého triptychu Together Alone proběhne na Kilowatt Festivalu v Itálii. Pražská premiéra je plánována na 30. září v divadle Ponec, tvorbu podpořilo Ministerstvo kultury ČR včetně Národního plánu obnovy.

Další pozoruhodnou aktivitou byla dubnová vernisáž v Galerii Benedikta Rejta v Lounech, kde se Yaně rovněž podařilo propojit české a ukrajinské umělce v díle Síla v kráse a krása v síle. Na stejném místě bude znovu k vidění například 8. června od 16 hodin v rámci festivalu Tanec Praha 2023.

Nabízí se mi tu hodně zajímavé práce a ta mi dodává sílu. A také svobodu v nejširším smyslu toho slova: v tvorbě, kde mohu dělat opravdu to, co chci a co se mi líbí, navíc tu cítím obrovskou podporu, jakou jsem doma nezažila. V demokratické zemi, kde zažívám pocit bezpečí a nekonečné svobody projevu, ale také třeba ve škole, kam přijali mou dceru a dávají jí prostor,“ říká Yana Reutova. Z Ukrajiny přijela s dcerou a několika svými studentkami. Vede workshopy pro děti uprchlíků, vytvořila již dvě interaktivní představení pro projekt Tanec do ubytoven a uvádí je stále více i pro české děti. Zásadní je pro ni šance být součástí místní umělecké obce a tvořit společně. Dokud se nebude moci vrátit domů, kde nepochybně zúročí všechny zkušenosti.

Sotva si dokážeme představit, co se odehrává v mysli jednoho každého uprchlíka. Yana se náhodně ocitla v Praze 8. března 2022. Pomáháme jí a mnohým dalším, myslím, že je to minimum, co zmůžeme v bezmoci vůči válce. Ale také ony jsou velkým přínosem pro naše prostředí, je to vzájemně obohacující proces,“ říká zakladatelka a ředitelka Tance Praha Yvona Kreuzmannová a dodává: „Největší radost mi udělal Yany úspěch v evropském programu EFFEA – European Festival Fund for Emerging Artists – její práce na triptychu Together Alone tak má podporu z EU spolu se zájmem několika festivalů, kde již reprezentuje Českou republiku.“

Zdroj: Tanec Praha

Témata článku

Yana Reutova

Praha

Tanec

Žižkovské mezidvorky

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: