VerTeDance slaví 10 let událostmi nabitou retrospektivou, Veronika Kotlíková tančí i se Spitfire Company

VerTeDance slaví 10 let událostmi nabitou retrospektivou, Veronika Kotlíková tančí i se Spitfire Company

VerTeDance slaví 10 let událostmi nabitou retrospektivou, Veronika Kotlíková tančí i se Spitfire Company

VerTeDance, jeden z nejúspěšnějších a nejdéle kontinuálně fungujících českých tanečních souborů, slaví 10 let existence. Součástí retrospektivy To to letí! VerTeDance: 10 let, připravené exkluzivně pro tuto příležitost od 13. do 21. 11., je premiéra nového mezinárodního projektu Traces, reprízy nejúspěšnějších představení, výstava fotografií a zdarma přístupný narozeninový večírek. Retrospektiva symbolicky propojí tři prostory, s nimiž je soubor spjatý – divadlo Ponec, kde VerTeDance začínaly a dodnes působí nejčastěji, Divadlo Archa, ve kterém se zaměřují na projekty se sociálním přesahem, a Studio ALTA, v němž zkouší většinu svých projektů. Čerstvým dárkem k jubileu je Cena Divadelních novin za projekt Korekce, který se na jaře stal Taneční inscenací roku 2014.
Ohlédnutí za uplynulými deseti lety otevře představení Simulante Bande, které získalo Cenu Divadelních novin v roce 2012. Neotřelé možnosti pohybového vyjádření zdravého a fyzicky handicapovaného člověka, relativnost pojmu handicap i křehký kosmos mezilidských vztahů s živou hudbou kapely DVA zaplní Divadlo Archa ve čtvrtek 13. 11. „Jedinečný kvartet interpretů tvoří profesionálové a dvě handicapované amatérky. To, jak se tu oba světy propojí, bere dech: v úvodních evolucích nepoznáte, kdo je kdo,“ zhodnotil projekt kritik Vladimír Just.
V divadle Ponec soubor 18. 11. uvede premiéru Traces. Jde o druhou spolupráci VerTeDance se švédskou choreografkou a tanečnicí Charlottou Öfverholm, která tentokrát bude stát společně s dvojicí tanečnic z VerTeDance na jevišti. Režie se ujal izraelský choreograf a režisér Joseph Tmim. Projekt se volně inspiruje hudbou izraelských hudebníků Asafa Avidana, Rana Salvina a Meira Ashera či obrazy Fridy Kahlo. Součástí komponovaného večera bude česká premiéra one-woman show Charlotty Öfverholm Lucky.
Následující dva večery budou patřit Tanečním inscenacím roku 2012, resp. 2014: 19. 11. v divadle Ponec Kolik váží vaše touha? s živým hudebním doprovodem kapely ZRNÍ zkoumá otázku krásy, odhalení, povrchnosti, zranitelnosti a rozdíly mezi ženským a mužským principem. Následující večer, 20. 11. je na programu nejnovější projekt Korekce, který vznikl v režii Jiřího Havelky na hudbu Clarinet Factory, kteří rovněž zahrají živě. Mezinárodně úspěšná Korekce se do Ponce vrací z hostování ve Španělsku či Německu. Po představení bude následovat dražba fotografií z výstavy 10 let VerTeDance objektivem Vojty Brtnického, kterou si mohou diváci a návštěvníci Ponce prohlédnout od 3. do 20. 11.
Festival 21. 11. zakončí narozeninový večírek ve Studiu ALTA. Spontánní večer plný překvapení, během kterého se každý účastník může stát tvůrcem, interpretem nebo divákem, slibuje tanec, hudbu, živé obrazy, vzpomínky i vize budoucnosti ve víru desetiletých oslav.
Taneční skupina VerTeDance vznikla v roce 2004 jako trio tvořené tanečnicemi a choreografkami Veronikou Knytlovou a Terezou Ondrovou a světelným designérem Pavlem Kotlíkem. Za 10 let existence vytvořili VerTeDance téměř 20 projektů a spolupracovali s množstvím výrazných tanečních osobností české i zahraniční scény. Soubor je držitelem mnoha významných ocenění, mimo jiné ceny pro Tanečnici roku (2010), ceny za Nejlepší světelný design (2012, 2014) či Ceny divadelních novin (2012, 2014). VerTeDance jsou jedinou českou skupinou, která získala třikrát nejprestižnější ocenění v oblasti současného tance – cenu za Taneční inscenaci roku, a to v roce 2005 (Tichomluva), 2012 (Kolik váží vaše touha?) a 2014 (Korekce). Více: www.verte10.cz, www.vertedance.org Tanečnice VerTeDance můžete potkávat i v produkcích jiných souborů. V listopadu si můžete užít výkon Veroniky Kotlíkové ještě v inscenaci One Step before the Fall, ve které vystupuje 26. 11. v NoD. Inscenace inspirovaná životem slavného boxera Muhammada Aliho a bojem se zákeřnou nemocí se vrací na jeviště na tři termíny (27. 11. a 15. 12. účinkuje Markéta Vacovská). Multižánrový projekt vysoce oceňované umělecké skupiny Spitfire Company tematizuje motiv boje, vyčerpanosti, projevů Parkinsonovy choroby a kolapsu. Jak je možné najít poetiku na místě, jako je boxerský ring? Boxer přece v ringu taky tančí, ovšem s cílem svého partnera položit na lopatky, zničit jej. Sám Muhammad Ali o sobě prohlásil: „Létám jako motýl, bodám jako včela. Tvoje pěsti nemohou zasáhnout to, co tvoje oči neuvidí.“ Ali šel od vítězství k vítězství, koho však nedokázal porazit, bylo jeho vlastní tělo a nemoc. A tento okamžik, onen moment pádu, tvoří nejsilnější část celého představení. Zápas v ringu umocňuje hlas a hudba Lenky Dusilové, která v některých okamžicích tvoří dokonce dominantní složku celého prožitku. To hlavní se potom odehrává v rovině střetu tance a hudby.
Tato inscenace získala například Herald Angel Award ne festivalu Fringe v Edinburgu (2013), režisér Ondřej Boháč a tanečnice a choreografka Markéta Vacovská za ni získali Cenu Divadelních novin.

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: