Balet Národního divadla a Laterna magika v sezoně 2015/2016

Národní divadlo včera oznámilo plány na novou sezonu. Co se urodí na poli baletu, tance a pohybového divadla? První ze tří premiér, které Balet Národního divadla připravuje, bude Louskáček. Po deseti letech uvádění verze režiséra a choreografa Youriho Vamose vznikne zcela nová inscenace, jejímž tvůrcem bude choreograf a umělecký šéf Baletu Národního divadla Petr Zuska. Vánoční pohádku, jejíž kořeny vyrůstají z magického příběhu E. T. A. Hoffmanna a který posléze Marius Petipa přepracoval v baletní libreto, představí Petr Zuska v novém duchu. Za zvuků Čajkovského hudby se bude odvíjet „příběh plný poetiky, humoru, obrazů a kouzel. Kouzel zimy, adventního a vánočního času, tajemna Prahy a českých či středoevropských tradic těchto svátků a pochopitelně neohraničitelné svobody, imaginace dětské duše a snů,“ odtajňuje baletní soubor první informace. Premiéra proběhne 3. 12. 2015 v Národním divadle.
Druhá premiéra sezony se uskuteční ve Státní opeře, a to 3. 3. 2016. Jedná se o baletní ztvárnění známé pohádky H. Ch. Andersena Sněhová královna. Tato inscenace byla vytvořena v roce 2007 pro Anglický národní balet britským choreografem Michaelem Corderem, hlavní postava byla zchoreografována pro Dariu Klimentovou. Nyní přichází i do repertoáru Baletu ND, takže ji bude moci zhlédnout i české publikum. Příběh dívky Gerdy a chlapce Kaye, kterého krutá královna uvězní ve svém zámku, je podobenstvím o síle přátelství a lásky, která láme ledy a veškerá zákeřná kouzla. Kromě náročných tanečních partů a pohádkové scénografie se mohou diváci těšit i na úžasnou hudbu Sergeje Prokofjeva.
Třetí novinka sezony bude mít svou premiéru na Nové scéně 9. 6. 2016. Bude se jednat o komponovaný večer reprezentující esenci díla trojice významných a specifických současných evropských tvůrců tanečního divadla, kterými jsou Moldavan Radu Poklitaru, Ital Mauro Bigonzetti a Švéd Alexander Ekman. „Na rozdíl od všech předchozích, v minulosti uváděných tzv. triptychů, tento nebude mít žádnou konkrétní dramaturgickou linku či jednotící téma. Naopak. Tři navzájem ostře kontrastující poetiky těchto umělců a jejich opusů vytvářejí magickou kombinaci lyriky, nostalgie, humoru i bláznivé absurdity… Pozor! To vše dohromady může vyvolat pocity závratě – tedy Vertigo! Toť i název večera,“ vysvětluje Petr Zuska.
Laterna magika uvede v sezoně 2015/2016 premiéru celovečerní inscenace na motivy Malého prince, nesmrtelného románu Antoina de Saint-Exupéryho. Mnohovrstevnaté dílo, které v sobě skrývá pohádkový příběh pro děti i hluboké podobenství, kterému porozumí jen dospělí, je ideální pro zpracování divadelními prostředky. Samotná kniha patří mezi 50 nejprodávanějších titulů na světě. Režijního vedení inscenace se ujme Vladimír Morávek. „Scénická báseň, kde víc než slovo účinkuje obraz a tanec, vypráví o dobru a zlu, o přátelství a kráse, o pravém štěstí, odpovědnosti za ty, které máme rádi. Naší snahou bude, aby inscenace prostředky Laterny magiky oslovila jak děti, tak i dospělé – ale každého jinak. Třebaže ne každý najde v představení nějaký hlubší smysl, poselství, ale krásu dětství a přátelství tam snad najde každý,“ přibližuje premiéru umělecký šéf Laterny magiky Zdeněk Prokeš. Zdroj: ND

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: