Baletní soubor Moravského divadla uvede dnes Balet Gala, příští týden se přidá k oslavám Mezinárodního dne tance

Bajadéra (Michal Štípa a Nikola Márová).

Bajadéra (Michal Štípa a Nikola Márová).

Hned několik držitelů Ceny Thálie se setká v projektu Balet Gala, který dnes večer poprvé uvede baletní soubor Moravského divadla Olomouc. Pro milovníky tanečního umění se představí Michal Štípa dva měsíce poté, co ukončil svou dlouholetou kariéru prvního sólisty v pražském Národním divadle. Na olomouckém jevišti se navíc setká se svou taneční partnerkou Nikolou Márovou. Po dnešním prvním uvedení bude mít projekt Balet Gala do konce sezony ještě dvě reprízy, a to v pondělí 13. května a v pátek 31. května. V pondělí 29. dubna se olomoucký balet připojí k oslavám Mezinárodního dne tance.

Moravské divadlo uvádí projekt Balet Gala coby důstojnou kompenzaci za titul The Beatles Celebration, jehož uvádění muselo být v této sezoně pozastaveno kvůli komplikacím ohledně prodloužení dočasné licence. „Chtěli jsme našim předplatitelům nabídnout důstojnou náhradu. Věřím, že je jedinečná taneční show Balet Gala potěší. Program je skutečně pestrý a špičkoví olomoučtí tanečníci i pozvaní hosté jsou zárukou velkého diváckého zážitku,“ uvedl ředitel Moravského divadla David Gerneš.

Program galavečera připravil umělecký šéf baletu Moravského divadla Michal Štípa, který se rovněž představí ve dvou ukázkách. Půjde o jeho první vystoupení po únorové rozlučce v pražském Národním divadle. „Na návrat na divadelní prkna se samozřejmě těším. Ale cítím především zodpovědnost za celý večer, než za můj výkon. Což je pro mě osobně celkem velká změna. Skloubit vše dohromady bylo velmi náročné, protože jsme za sebou měli premiéru Bajadéry a před sebou hostování v Opavě s inscenací Spící krasavice. Věřím, že se nám podařilo připravit zajímavý program, v němž se klasika snoubí s modernou,“ popsal Štípa.

První polovina večera bude patřit ukázkám z baletu Ludwiga Minkuse Paquita. „Tento titul nám přišel zajímavý pro soubor i olomoucké publikum. Divákům představíme část z celovečerního titulu, který se uvádí po celém světě,“ sdělil Štípa. Nastudováním byl pověřen Guido Sarno, který se olomouckému publiku už stihl představit jako Solor v inscenaci Bajadéra. „Tentokrát to pro mě byla nová role. Během příprav jsem působil současně jako tanečník i učitel. Přijal jsem tuto náročnou výzvu bez obav. Máme kvalitní soubor a všichni tomu věnovali maximum. Výsledek bude určitě stát za to,“ uvedl Sarno, který si zatančí duet s olomouckou primabalerínou a držitelkou Ceny Thálie Yui Kyotani. „Jsem moc ráda, že můžu tančit právě Paquitu. Poprvé jsem se s tímto dílem setkala jako studentka, tehdy jsem tančila ve sboru. Po čtrnácti letech jsem dostala příležitost zatančit si hlavní roli. Moc se na vystoupení těším,“ popsala Kyotani. V první polovině večera se dále představí sólistky Emily-Joy Smith a Rachel Hickey, demisólistka Michaela Tsepeleva Horká a členové sboru.

Lákadlem druhé části večera jsou ukázky z baletů Labutí jezero a Louskáček, v nichž vystoupí dvojnásobní držitelé Ceny Thálie Michal Štípa a Nikol Márová. „Představa, že si po Michalově odchodu z Národního divadla spolu už nezatančíme, byla opravdu moc smutná. Nedokázala jsem si představit, že už spolu nebudeme na jevišti. Takže když mi řekl o olomouckém baletním gala, tak mě to moc potěšilo. Navíc mám k olomouckému divadlu speciální vztah. Když se mi před osmi lety narodil syn, tak první představení po porodu jsem měla právě u vás v Moravském divadle. Byl to galavečer, na kterém jsme s Michalem tančili duet ze Spartaka. Byl to tehdy krásný a silný zážitek, návrat zpátky na scénu,“ zavzpomínala Márová. Dalšími hosty galavečera jsou sólisté baletu Národního divadla moravskoslezského v Ostravě Barbora Šulcová a Stéphane Aubry. Představí se v choreografii O Balcão de Amor z inscenace All That Jazz, Rock, Blues, za níž získali nominaci na Cenu Thálie. „Oslovil jsem je, aby na galavečeru zatančili právě tento duet, protože je zde ukázka vtipu, skvělých nápadů a krásné muziky. Věřím, že se tato část bude divákům také líbit,“ řekl Štípa. Vedle ukázek z klasických baletů Spící krasavice, Bajadéra či Don Quijote dojde také na modernu. Z inscenace Three4Dance vybral Michal Štípa choreografii Petera Dedinského Zrcadlení na hudbu oscarového skladatele Gustava Santaolally.

V úvodu příštího týdne čeká baletní soubor Moravského divadla další speciální akce. V pondělí 29. dubna se totiž připojí k oslavám Mezinárodního dne tance – a to hned na dvou místech v republice! „Sdružení Art 4 People připravilo k Mezinárodnímu dni tance bohatý program na Střeleckém ostrově v Praze, kterého se vedle baletních souborů z Prahy, Plzně a Liberce zúčastní také náš soubor. Michal Štípa povede veřejný trénink a sólisté Yui Kyotani a Guido Sarno zatančí v rámci večerního gala duet z prvního jednání baletu Bajadéra,“ přiblížila dramaturgyně olomouckého baletu Martina Náhlíková. Specialitou programu je flashmob, tedy bleskové taneční vystoupení ve veřejném prostoru „Náš soubor zatančí flashmob na choreografii společnou pro celou Českou republiku, a to v 16 hodin v prostorách obchodního centra Olomouc City. Záznam z vystoupení poté odešleme do Prahy, kde jej ihned odvysílají na Střeleckém ostrově. V půl šesté odpoledne pak flashmob na stejnou choreografii zatančí účastníci pražských oslav včetně Michala Štípy a našich sólistů,“ popsala Náhlíková. Podrobný program oslav je dostupná na stránkách www.art4people.cz.

Zdroj: Moravské divadlo Olomouc

Témata článku

Balet GalaMezinárodní den tance

Balet Moravského divadla

Moravské divadlo Olomouc

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: