"Miroslav Kůra Gala" - pocta legendě českého baletu

"Miroslav Kůra Gala" - pocta legendě českého baletu

"Miroslav Kůra Gala" - pocta legendě českého baletu

Mezinárodní balet Praha pořádá mimořádné baletní galapředstavení k 90. narozeninám legendárního českého tanečníka a choreografa, Miroslava Kůry (* 26. 5. 1924). Slavnostní galavečer se uskuteční v pondělí 26. května 2014 v prostorách Státní opery od 19.30 hodin. V rámci večera vystoupí především zahraniční hosté, z nichž mnohé znají diváci z uplynulých devíti ročníků Prague International Ballet Gala, které se koná v rámci United Ballet Artists. Sólisté souborů například z Belgie, Francie nebo Velké Británie vystoupí v klasickém i současném repertoáru.
Gala věnované Miroslavu Kůrovi, které se bude konat přímo v den jeho narozenin, nechceme pojmout jako okázalou událost,“ přibližuje Jana Kůrová, jeho dcera a ředitelka společnosti Mezinárodní balet Praha. „Jde především o přátelské setkání, připomenutí zajímavých děl z tvorby bohatého světového repertoáru, malou oslavu baletního umění jako takového. Oslovili jsme přední sólisty, kteří s námi spolupracují na projektu United Ballet Artists. Vystupují na našich baletních galavečerech nebo vyučují na letní baletní škole. Někteří z nich přijíždí do Prahy opakovaně a našli si zde už své fanoušky, za všechny jmenujeme například Davita Galstyana, Wima Vanlessena nebo Aki Saito, kteří mají kromě výborné techniky i velký herecký talent a získávají si publikum čísly moderního repertoáru.

Miroslav Kůra patří k nejvýznamnějším tanečníkům v celé dosavadní historii českého baletu. Jeho role měly vzácnou přesvědčivost, pravdivost, lidský a estetický rozměr. Výrazně přispěl k rozvoji baletu v naší republice. Jako první u nás uvedl baletní představení Giselle v originální verzi podle Mariuse Petipy ve Státním divadle v Brně. Vytvořil mnoho baletních inscenací, tvořil choreografie i pro operní, operetní a činoherní představení. Dále spolupracoval na televizních a filmových dílech jako například Ze života umělce, Víly (filmová adaptace baletu Giselle), Pas de Quatre (filmová adaptace baletu Labutí jezero) a mnoho dalších. Mezi jeho mistrovská díla patří: Romeo a Julie, Labutí jezero, Šípková Růženka, Louskáček, Petruška, Stvoření světa, Vášeň, Špalíček, The Birds a Ur. V roce 1958 se podílel na přípravě a realizaci programu Laterny magiky při světové výstavě EXPO 58 a spolupracoval s Alfrédem Radokem. Vystupoval a choreografie vytvářel v různých zemích.

Mezinárodní balet Praha / Prague International Ballet
Společnost Mezinárodní balet Praha vznikla v roce 2005 s cílem přispívat k růstu odborné vzdělanosti, k ochraně nehmotného dědictví baletního umění a ke zprostředkování profesionálních baletních děl světových choreografů v České republice. Je pořadatelem pravidelných akcí, především každoročního baletního galapředstavení, které nese název Prague International Ballet Gala a koná se už od roku 2006.
Mezinárodní balet Praha letos pod názvem United Ballet Artists pořádá také letní baletní školu pro studenty tance a profesionální tanečníky, která se uskuteční od 7. do 19. července a bude zakončena 21. července opět ve Státní opeře večerem Summer Ballet Gala, na kterém se představí jak studenti s nastudovaným repertoárem, tak hvězdy světových divadel. Protože se představení koná v období divadelních prázdnin, bude jistě vítaným zpestřením prázdninového kulturního programu v Praze. Zdroj: PIB

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: