Spitfire Company s Lenkou Dusilovou bojují uprostřed boxerské arény

Spitfire Company s Lenkou Dusilovou bojují uprostřed boxerské arény

Spitfire Company s Lenkou Dusilovou bojují uprostřed boxerské arény

V trutnovském Divadle Uffo se 29. listopadu uskuteční světová premiéra Spitfire Company s názvem One Step Before the Fall věnovaná boxerskému fenoménu Muhammadu Alimu, 2. a 3. prosince bude následovat pražská premiéra v Experimentálním prostoru Roxy/NoD. Spitfire Company se po oceňovaných inscenacích 13. měsíc / Requiem za Bruna Schulze a Nedotknutelní vrací na scénu s novým projektem, jehož hlavní hrdinky Markéta Vacovská a Lenka Dusilová tanečně a hudebně zpracovávají téma vyčerpanosti, kolapsu, boje i Parkinsonovy choroby. Představení je věnováno boxeru Muhammadu Alimu a dalším bojovníkům, kteří se musejí vyrovnat s následky vítězství i proher v ringu i mimo něj.
,,Pro mě je fascinující pozorovat, s jakým odhodláním se Lenka Dusilová i Markéta Vacovská vrhají do společné tvorby,” prozrazuje režisér představení Petr Boháč. ,,Obě překračují své limity. Nikdy jsem si nemyslel, že zpěv podobně jako tanec může být tak vyčerpávající.” Lenka Dusilová v současné době z pozice rockové a popové hvězdy putuje k osobnímu vyjádření, jež svobodně přijímá impulzy z nejrůznějších stylů a mimo-hudebních zážitků. One Step Before the Fall je další zastávkou na její hledačské cestě k upřímné a sugestivní poetice.
Ideu představení vysvětluje Markéta Vacovská: ,,Pro nás je život Muhammada Aliho až anticky tragický. Ve svých nejslavnějších letech neokusil hořkost porážky. Dokonce dostal přezdívku Největší z největších. Na sklonku svého života bojuje se zhoubnou nemocí, nad kterou nemůže zvítězit. V tomto rozporu cítím tragiku lidského života, vůli i radost z usmíření. Moc mi k tomu pomáhá hudba a zpěv Lenky.
Projekt vzniká za produkční podpory Studia Damúza o.s. a rezidentní podpory nového trutnovského kulturního prostoru Uffo, které se zaměřuje na progresivní dramaturgii v oblasti divadla, hudby, výtvarného umění, ale i dalších uměleckých žánrů, především současného cirkusu. „Náš program nabízí pečlivě vybraná představení hostujících souborů, zveme jak divadla zavedenější, jako například Dejvické, Švandovo či ostravské Bezruče, tak i soubory nově vznikající, mezi něž můžeme zařadit La Putyku či Buranteatr. Spitfire Company je v této oblasti první vlaštovkou, ale připravujeme již další projekty s našimi partnery z celé Evropy,“ nastínil ředitel Uffa Libor Kasík. Domovskou scénou pro představení One Step Before the Fall se stává pražský Experimentální prostor Roxy / NoD.
Premiéra v Divadle Uffo v Trutnově se odehraje 29.11.2012 od 19:00. Vstupenky v ceně 230Kč a 200 Kč. Více na www.uffo.cz. Pražská premiéra a reprízy se odehrají v Teatru NoD 2., 3. a 6. prosince od 20:00. Vstupenky v ceně 250 Kč a 150 Kč pro studenty lze koupit v sítích SMS Ticket, Ticketportal a každý všední den od 16 do 20 hodin v NoD. Zdroj: NoD

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: