Spitfire Company & Sivan Eldar: Antiwords – česká premiéra

Spitfire Company & Sivan Eldar: Antiwords – česká premiéra

Spitfire Company & Sivan Eldar: Antiwords – česká premiéra

Oficiální česká premiéra projektu Antiwords z dílny souboru Spitfire Comapny se uskuteční v úterý 5. 11. v Paláci Akropolis od 20.00 hodin. Inscenace je ovlivněna dílem Václava Havla, především jeho hrou Audience a jejím legendárním zpracováním od režiséra Jiřího Menzla, který do role sládka obsadil Pavla Landovského, který během hraní vypil přibližně devět osmistupňových piv. Hlavními protagonistkami jsou Miřenka Čechová a Jindřiška Křivánková.: Podaří se jim dosáhnout hraničního stavu, který odkazuje na havlovský motiv odcizení a hrabalovskou poetiku samoty? V hlavní roli spolu s aktérkami inscenace „vystupují“ i velké hlavy od sochařky Pauliny Skavové a hudba Sivan Eldar speciálně složená pro tuto událost. Autory konceptu celého projektu jsou Miřenka Čechová a Petr Boháč, který se ujal režie.
Inscenace již byla uvedena ve Spojených státech, kde ji Kelly McCorkendale z časopisu DC Theatre Scene shrnuje: „Rafinované. Výjimečné. Neuctivé. Jednoduše geniální.“ Antiwords byly také na programu festivalu Nultý bod a pro Divadelní noviny se staly Sukcesem léta. Nina Vangeli v DN píše: „Nejnovější inscenace Antiwords strmě stoupající skupiny fyzického divadla Spitfire vede dialog s dobou, kdy Havel psal Audienci a Gott zpíval Včelku Máju, dobou, jejíž špína na nás stále ulpívá. Nejde pouze o sukces léta, nýbrž o sukces svobodného ducha skupiny, která si nenechává (zatím) nasadit ohlávku předsudků, intelektuálních, estetických, ani uzdu klanových závazků a neposluhuje žádným bohům.
Spitfire Company sklízí v letošním roce samé úspěchy. Režisér Petr Boháč získal Cenu Divadelních novin za choreografii One Step Efore the Fall a soubor se předtím s velkým úspěchem představil na letním festivalu Fringe v Edinburghu, kde získal jednu z hlavních cen. Pravidelně jsou jejich inscenace oceňovány kritikou ve Spojených státech.

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: