Miřenka Čechová chystá divadelní dramatizaci své knihy Baletky

Divadelní soubor Spitfire Company uvede 23. února od v Paláci Akropolis premiéru dramatizace stejnojmenné knihy Baletky režisérky, tanečnice a spisovatelky Miřenky Čechové. Na rozdíl od hybridních onlinových metaBaletek, které reagovaly na vlnu emocí způsobených vydáním autobiografického románu z prostředí taneční konzervatoře v 90. letech, sledují Baletky příběh zaslepené lásky a oddanosti k systému, jehož cílem je předělat lidskou bytost do formy výkonného produktu. Představení přináší ponor do duše dívky bojující proti manipulaci, teroru a ztrátě vlastní identity černým humorem a dětskou naivní anarchií.

Miřenka Čechová chystá divadelní dramatizaci své knihy Baletky

Miřenka Čechová chystá divadelní dramatizaci své knihy Baletky

Multimediální scénický projekt Miřenky Čechové sleduje za doprovodu bizarního a absurdního humoru, filmu, animace, živé hudby a v neposlední řadě baletu, člověka zmítaného strachem, destrukcí a zaslepenou poslušností. Pečlivé propojení všech složek se odehrává na pozadí surreálných, fyzicky expresivních obrazů a výtvarných objektů, které představují univerzálně platné fenomény manipulace a teroru. Je rebelie jediné východisko, jak se utkat se svíravým diktátem zkostnatělé instituce a nesnesitelnou nesvobodou?

„Kniha zachycuje syrový popis reality z pozice rebelující puberťačky. To, co následovalo po jejím vydání, zachycuje má intimní zpověď v metaBaletkách. Připravované divadelní Baletky hledají cesty, jak neztratit samu sebe, nenechat se zmanipulovat a neuvěřit tomu, v co vás systematicky nutí. Tedy v nulovou sebehodnotu. Zamýšlím se v nich nad tím, zda pomyslné schody k baletnímu snu vedou vzhůru ke svobodě, anebo naopak dolů, do propasti absurdní lidské prázdnoty. A jelikož je to často humor, který nás zachraňuje před zoufalstvím a depresí, nahlížím na tento příběh skrze optiku léčivého smíchu,“ prozrazuje Miřenka Čechová.

Miřenka Čechová ve svých představeních ráda pracuje s výraznou vizuální a hudební složkou. K výtvarné spolupráci tentokrát přizvala malířku a sochařku Evu Matoušovou, která je autorkou scénografie a metaforických objektů. O hudební doprovod se stejně jako v metaBaletkách postará DJka Mary C a skladatel Martin Tvrdý, s nímž Čechová vytvořila představení Miss AmeriKa.   

Zdroj: Spitfire Company

Témata článku

BaletkyMiřenka Čechová

Spitfire Company

Palác Akropolis

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: